Δύο Σχολεία Ξερολιθιάς οργανώθηκαν στην Άνδρο στο πλαίσιο του έργου, απευθυνόμενα σε κατοίκους της Άνδρου και άλλων νησιών του Αιγαίου, όπως και της ηπειρωτικής Ελλάδας, όλοι με ενδιαφέρον να μάθουν και να εφαρμόσουν την τέχνη της ξερολιθιάς. Οι συμμετέχοντες εμβάθυναν στην πρακτική της αποκατάστασης ξερολιθικών κατασκευών, μονοπατιών και άλλων σημαντικών ξερολιθικών στοιχείων του τοπίου.
Σκοπός των Σχολείων Ξερολιθιάς ήταν η ανάδειξη της τέχνης της ξερολιθιάς μέσα από τη μεταφορά θεωρητικής και πρακτικής γνώσης στους νέους τεχνίτες πέτρας. Απώτερος σκοπός, η διατήρηση της τέχνης, η οποία έχει διαμορφώσει το διαχρονικό τοπίο των νησιών του Αιγαίου, με την ελπίδα ότι η ίδια τέχνη θα συνεχίζει να το διατηρεί.
Τα Σχολεία Ξερολιθιάς περιελάμβαναν δύο μέρη: το εργαστήριο ξερολιθιάς, κατά τα πρωινά, και τη θεωρητική κατάρτιση, τα απογεύματα, με παρουσιάσεις και συζητήσεις που έλαβαν χώρα στην εμβληματική αίθουσα του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Κορθίου, του πρώτου σχολείου της Άνδρου και από τα πρώτα που λειτούργησαν στην προεπαναστατική Ελλάδα (1813). Η διδασκαλία έγινε από έμπειρους τεχνίτες-εκπαιδευτές που προέρχονταν από την Άνδρο και το Ζαγόρι της Ηπείρου.
Το 1ο Σχολείο Ξερολιθιάς διεξήχθει 6-13 Νοεμβρίου 2021, και το πρακτικό μέρος του Σχολείου πραγματοποιήθηκε σε χωράφι ακριβώς δίπλα από το ΚΠΕ Κορθίου. Καθαρίστηκαν και ξαναχτίστηκαν 70 μέτρα ξερολιθικού τοιχίου και έγινε επιδεικτική θεμελίωση ενός νέου τοίχου. Το 2ο Σχολείο Ξερολιθιάς πραγματοποιήθηκε 12-19 Μαρτίου 2022, και η πρακτική εργασία περιέλαβε τη σταδιακή αποκατάσταση κατεστραμμένων τμημάτων των ξερολιθικών περιβόλων του μονοπατιού προς τον Αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ζαγοράς Άνδρου.
Το έργο υλοποιείται με την οικονομική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.