Μια δεύτερη ματιά στο επερχόμενο ντοκιμαντέρ «Ξερολιθιά – Σμιλεύοντας τοπία στις αιμασιές του Αιγαίου» - LIFE TERRACESCAPE

Μια δεύτερη ματιά στο επερχόμενο ντοκιμαντέρ «Ξερολιθιά – Σμιλεύοντας τοπία στις αιμασιές του Αιγαίου»

10.12.2021

Στο δεύτερο αυτό trailer του ντοκιμαντέρ «Ξερολιθιά – Σμιλεύοντας τοπία στις αιμασιές του Αιγαίου», παρουσιάζονται εικόνες από το 1ο Σχολείο Ξερολιθιάς της Άνδρου (06-13/11/2021), και στη συνέχεια ντόπιοι χτίστες περιγράφουν την ξηρολιθική τεχνική ορισμένων μοναδικών κτισμάτων της Άνδρου. Το trailer ολοκληρώνεται με αποσπάσματα ιστοριών της ζωής των κατοίκων της Άνδρου.

Το ντοκιμαντέρ «Ξερολιθιά – Σμιλεύοντας τοπία στις αιμασιές του Αιγαίου» σκιαγραφεί τη διαχρονική σχέση των νησιωτών με το τοπίο του Αιγαίου, εστιάζοντας στην κατασκευή και καλλιέργεια αναβαθμίδων, απόλυτα συνυφασμένων με τη νησιώτικη ζωή. Παρουσιάζεται το παρελθόν, παρόν και μέλλον της καλλιέργειας σε αναβαθμίδες, η πολιτιστική και οικολογική τους αξία, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην περιβαλλοντική σημασία τους, μέσα από τη διαχρονική λειτουργία τους ως Πράσινες Υποδομές, οι οποίες σήμερα αποτελούν εργαλείο ανυπέρβλητο για την ανάσχεση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής που απειλούν το Αιγαίο.

 

Η παραγωγή είναι του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στο πλαίσιο του έργου LIFETERRACESCAPE (LIFE 16 CCA/GR/000050).

 

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Στέλιος Χαραλαμπόπουλος

Φωτογραφία: Νίκος Βασιλόπουλος

Ήχος: Εύη Στάμου

Εκτελεστής Παραγωγός-Βοηθός Σκηνοθέτης: Αντώνης Τολάκης

Διεύθυνση Παραγωγής: Αλέξανδρος Αλεξανδρόπουλος

Μοντάζ: Πιέτρο Ραντίν

Μουσική: Πλάτων Ανδριτσάκης