Βράβευση του ντοκιμαντέρ «Ξερολιθιά» στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Επιδαύρου - LIFE TERRACESCAPE

Βράβευση του ντοκιμαντέρ «Ξερολιθιά» στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Επιδαύρου

23.11.2022

Σημαντική τιμητική διάκριση για το έργο LIFE TERRACESCAPE, αποτελεί η βράβευση του ντοκιμαντέρ «Ξερολιθιά» σε σκηνοθεσία Στέλιου Χαραλαμπόπουλου με το Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ (Odysseus Awards) στο 1o Διεθνές Φεστιβάλ ΚινηματογράφουΕπιδαύρου 2022, όπου διακρίθηκε μεταξύ πολλών ταινιών μεγάλου και μικρού μήκους. Η παραγωγή είναι του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με επιστημονικώς υπεύθυνη τη Συντονίστρια του έργου Θεοδώρα Πετανίδου.

Η διεθνής αυτή αναγνώριση αποτελεί το επιστέγασμα μιας προσπάθειας που λαμβάνει χώρα τα τελευταία 5 χρόνια στην Άνδρο, συγκεκριμένα με την υλοποίηση του έργου LIFE TERRACESCAPE, για τη λειτουργική αποκατάσταση των αναβαθμίδων μέσω της επανακαλλιέργειάς τους, με την εφαρμογή του πρώτου Οργανισμού Συμμετοχικής Επιστασία Γης “Αγρότες του Αιγαίου”.

Το ντοκιμαντέρ σκιαγραφεί τη διαχρονική σχέση των νησιωτών με το τοπίο του Αιγαίου, εστιάζοντας στην κατασκευή και καλλιέργεια αναβαθμίδων, απόλυτα συνυφασμένων με τη νησιώτικη ζωή. Παρουσιάζεται το παρελθόν, παρόν και μέλλον της καλλιέργειας σε αναβαθμίδες, η πολιτιστική και οικολογική τους αξία, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην περιβαλλοντική σημασία τους, μέσα από τη διαχρονική λειτουργία τους ως Πράσινες Υποδομές, οι οποίες σήμερα αποτελούν εργαλείο ανυπέρβλητο για την ανάσχεση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής που απειλούν το Αιγαίο.

Μέσα από το ντοκιμαντέρ αποτυπώνονται βιώματα της καθημερινής αγροτικής ζωής των κατοίκων της Άνδρου, προβάλλονται οι παραδοσιακές γεωργικές πρακτικές που εφαρμόσθηκαν διαχρονικά και αναδεικνύεται η τέχνη της ξερολιθιάς, η οποία το 2018 εντάχθηκε από την UNESCO στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας.

Θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές του ντοκιμαντέρ για τη μεγάλη αυτή διάκριση.

 

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Στέλιος Χαραλαμπόπουλος

Επιστημονικώς υπεύθυνη: Θεοδώρα Πετανίδου

Φωτογραφία: Νίκος Βασιλόπουλος

Ήχος: Εύη Στάμου

Εκτελεστής Παραγωγός–Βοηθός Σκηνοθέτης: Αντώνης Τολάκης

Διεύθυνση Παραγωγής: Αλέξανδρος Αλεξανδρόπουλος

Μοντάζ: Πιέτρο Ραντίν

Μουσική: Πλάτων Ανδριτσάκης