Το 1ο Σχολείο Ξερολιθιάς της Άνδρου είναι πλέον γεγονός! - LIFE TERRACESCAPE

Το 1ο Σχολείο Ξερολιθιάς της Άνδρου είναι πλέον γεγονός!

18.11.2021

Μετά από επτά κοπιαστικές ημέρες, 6-12 Νοεμβρίου, δύο από αυτές με ισχυρό σφυροκόπημα ανδριώτικου ανέμου, οι είκοσι μαθητευόμενοι χτίστες ξερολιθιάς του 1ου Σχολείου Ξερολιθιάς Άνδρου που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Έργου LIFE TERRACESCAPE, μπορούν να περηφανεύονται για το άψογο ξερολιθικό τοιχίο της πρώην «βουλιαγμένης» 70μετρης αναβαθμίδας που αποκατέστησαν (και τμήμα μιας ακόμη, ψηλότερα), στο χωράφι ακριβώς δίπλα στο συγκρότημα της Αγίας Τριάδας Κορθίου. Και όλα αυτά με ενθουσιασμό αμείωτο, παρά την διαρκώς σωρευόμενη κούραση. Μπορούν, επίσης, να περηφανεύονται για τις γνώσεις που έλαβαν από τους τρεις τεχνίτες του Σχολείου. Γνώση που, όπως οι μαθητευόμενοι δήλωσαν, θα ξεδιπλωθεί σε τοιχαλάκια μέσα και έξω από την Άνδρο. Ευχαριστώ θερμά τους Ανδριώτες Ηρακλή Γαύρα και Γιάννη Παπαδόπουλο, όπως και τον Ηπειρώτη Δημήτρη Λαγό, που μαζί με την αρχιτέκτονα Ελένη Παγκρατίου κράτησαν ασίγαστο το πάθος των εκπαιδευόμενων για γνώση!

Τα απογεύματα, μετά τα κοπιαστικά πρωινά, οι μαθητές του Σχολείου είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν διαλέξεις σχετικές με το ξερολιθικό τοπίο και τη σημασία του από άποψη οικονομική – αναπτυξιακή, περιβαλλοντική, οικολογική, πολιτισμική. Ένα μαξιλάρι θεωρητικής βάσης για αυτά που μας δόθηκαν ως κληρονομιά, για τη δική μας ευθύνη, για το δικό μας μέλλον. Ευχαριστώ τους Ελένη Παγκρατίου, Ιουλία Παπαευτυχίου, Γιώργη Πετράκη, Ada Ακοβιτσιώτη-Hameau, Γιάννη Τσιαούση, Νίκο Χαζάπη, Θανάση Κίζο, Γιώργο Δημητρόπουλο, Παναγιώτη Παφίλη, Μαρία Νομικού, Γιώργο Μαυροφρύδη. για τις γνώσεις και τις τεκμηριωτικές εμπειρίες που κατέθεσαν στο Σχολείο αυτό.

Είθισται, η έβδομη ημέρα να είναι μέρα ξεκούρασης. Της αφιερώσαμε μόνο το αποχαιρετιστήριο δείπνο, όπου ανακαλύψαμε ότι η δημιουργική δράση δεν κουράζει, απεναντίας δίνει φτερά στα πόδια ιδιαίτερα μάλιστα όταν τα συνοδεύει το βιολί του «δάσκαλου» Ευάγγελου Ζαγοραίου και η φωνή της Γαρουφαλιάς Λουσίδου! Ευχαριστώ και τους δυο για την εθελοντική και αισθαντική συμμετοχή τους!

Η όγδοη ήταν ημέρα πεζοπορίας γύρω από τα χωράφια της Μονής Ζωοδόχου Πηγής, τα οποία καλλιεργούνται από το Έργο, και τα αξιοφρόντιστα και άξια αποκατάστασης ξερολιθικά κτίσματα  που κάποτε υποστήριζαν την εδώ αγροτική παραγωγή – ερειπιώνες πια! Ευχαριστώ την Μαριγγέλα Γρηγορίου και τον Δήμο Άνδρου που την οργάνωσαν.

Το κτιριακό συγκρότημα της Αγίας Τριάδας Κορθίου υπήρξε, για επτά συνεχείς ημέρες, πρωινά και απογεύματα, η φιλόξενη φωλιά του Σχολείου. Λευκή και πέτρινη αισθητική, περιβάλλον λειτουργικό για την πανδημική κατάσταση που βιώνουμε, και πάνω απ’ όλα χώρος εκπαιδευτικά εμβληματικός: το πρώτο σχολείο της Άνδρου στην προεπαναστατική Ελλάδα, και από τα πρώτα στη χώρα μας! Ευχαριστούμε τον Νίκο Χαζάπη και την Άννα Κουκούτση που μας φιλοξένησαν!

Ευχαριστίες και σε όλους εκείνους που συμμετείχαν με όποιο τρόπο και ρόλο, πρωταγωνιστικό ή δευτεραγωνιστικό, μεταξύ των οποίων οι Κωνσταντίνα Αγκρά, Ισίδωρος Νικολάου, Σοφία Παναγιωτοπούλου, Γιώργος Σταυριανάκης, Νάσια Χρόνη… Ελπίζω όλοι να γεύονται μέρος από τη χαρά που μας πρόσφερε το 1ο Σχολείο Ξερολιθιάς της Άνδρου!


Θεοδώρα Πετανίδου

Εργαστήριο Βιογεωγραφίας & Οικολογίας

Πανεπιστήμιο Αιγαίου

t.petanidou@aegean.gr


Φωτογραφικό υλικό Σχολείου

Εκπαιδευτικό υλικό και παρουσιάσεις

Βίντεο παρουσιάσεων