Σχολείο Ξερολιθιάς 2022 - LIFE TERRACESCAPE

Σχολείο Ξερολιθιάς 2022

Σχολείο Ξερολιθιάς 2022

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ 2Ο ΣΧΟΛΕΙΟ ΞΕΡΟΛΙΘΙΑΣ

ΑΝΔΡΟΣ, 12-19 ΜΑΡΤΙΟΥ 2022

 

Η ομάδα του έργου LIFE TERRACESCAPE βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει την διοργάνωση του 2ου Σχολείου Ξερολιθιάς που θα διεξαχθεί 12-19 Μαρτίου 2022 στο νησί της Άνδρου και θα πραγματοποιηθεί για περιορισμένο αριθμό εκπαιδευομένων. Το γεγονός αυτό έρχεται 5 μήνες μετά την επιτυχή διοργάνωση του 1ου Σχολείου που τελικά εκπαίδευσε περισσότερους από 20 συμμετέχοντες (http://www.lifeterracescape.aegean.gr/).

Σημαντικό να σημειωθεί ότι η τέχνη της ξερολιθιάς, δηλαδή η γνώση της κατασκευής κτισμάτων με λίθους χωρίς την χρήση κονιάματος ή άλλου συνδετικού υλικού, έχει εγγραφεί το 2018 στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO.

Σκοπός του Σχολείου είναι η ανάδειξη της τέχνης της ξερολιθιάς μέσα από τη μεταφορά θεωρητικής και πρακτικής γνώσης στους νέους τεχνίτες πέτρας. Απώτερος σκοπός, η διατήρηση της τέχνης η οποία έχει διαμορφώσει το διαχρονικό τοπίο των νησιών του Αιγαίου, με την ελπίδα ότι η ίδια τέχνη θα συνεχίζει να το διατηρεί. Η διδασκαλία θα γίνει από έμπειρους τεχνίτες-εκπαιδευτές που προέρχονται από την Άνδρο, την Ήπειρο αλλά και τη Γαλλία.

Το νησί της Άνδρου, όπως και όλα τα νησιά των Κυκλάδων, χαρακτηρίζεται από το αναβαθμιδωμένο τοπίο και την παρουσία πλήθους ξερολιθικών κατασκευών. Το ιδιαίτερα ορεινό ανάγλυφο και η απουσία καλλιεργήσιμης γης οδήγησε τους κατοίκους στην δημιουργία αναβαθμίδων, των τοπικών «αιμασιών», με το ιδιαίτερο ύφος δόμησης ξερολιθιάς με «στήματα» που είναι μοναδικό στην Ελλάδα. Εκτός από το τις αιμασιές, στην Άνδρο κατασκευάστηκαν και άλλα ξεχωριστά ξερολιθικά κτίσματα, με χαρακτηριστικότερα τα μικρά αλώνια, τις μελισσοθουρίδες, τα μελισσόσπιτα.

Το σεμινάριο, διάρκειας οχτώ (8) ημερών, απευθύνεται σε κατοίκους της Άνδρου και άλλων νησιών του Αιγαίου, αλλά και τη ηπειρωτικής Ελλάδας, που ενδιαφέρονται να μάθουν και να εφαρμόσουν την τέχνη της ξερολιθιάς. Η καινοτομία στο 2ο Σχολείο Ξερολιθιάς αφορά στην δημιουργία δύο διαφορετικών ομάδων εκπαιδευομένων: αρχαρίων και προχωρημένων. Οι συμμετέχοντες θα εμβαθύνουν στην πρακτική της αποκατάστασης ξερολιθικών κατασκευών, μονοπατιών και άλλων σημαντικών ξερολιθικών στοιχείων του τοπίου. Εκτός από το αμιγώς πρακτικό, το πρόγραμμα περιλαμβάνει και θεωρητικό μέρος, με παρουσιάσεις και συζητήσεις που θα λάβουν χώρα στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, στο Κόρθι Άνδρου (https://goo.gl/maps/JRptZwnUDeGKTBeR7).

Η συμμετοχή για εκπαίδευση είναι δωρεάν και θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης.

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να συμπληρώσουν την αίτηση έως 20/02 που βρίσκεται στο: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSf5KzkGaoyDH74b1dj5EsJnJoUoy4KJe8lavB9a1dVVPdm8ig/viewform. Η τελική επιλογή των εκπαιδευόμενων θα ανακοινωθεί στις 28 Φεβρουαρίου.

Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στέλνοντας μήνυμα στο:  terracescape@aegean.gr.

 

Αφίσα

Πρόσκληση