Στις 17, 18 και 19 Ιουνίου πραγματοποιήθηκαν οι ανοιχτές ενημερωτικές συναντήσεις - LIFE TERRACESCAPE

Στις 17, 18 και 19 Ιουνίου πραγματοποιήθηκαν οι ανοιχτές ενημερωτικές συναντήσεις

22.06.2018
Στις 17, 18 και 19 Ιουνίου πραγματοποιήθηκαν οι ανοιχτές ενημερωτικές συναντήσειςΣτις 17, 18 και 19 Ιουνίου πραγματοποιήθηκαν οι ανοιχτές ενημερωτικές συναντήσειςΣτις 17, 18 και 19 Ιουνίου πραγματοποιήθηκαν οι ανοιχτές ενημερωτικές συναντήσειςΣτις 17, 18 και 19 Ιουνίου πραγματοποιήθηκαν οι ανοιχτές ενημερωτικές συναντήσεις

Στο πλαίσιο του έργου LIFETERRACESCAPE, πραγματοποιήθηκαν στις 17, 18 και 19 Ιουνίου, στο Γαύριο, τη Χώρα και το Κόρθι, ανοιχτές ενημερωτικές συναντήσεις με  ιδιοκτήτες γης και αγρότες της Άνδρου.

Στόχος των συναντήσεων ήταν η ενημέρωση των ενδιαφερόμενων σχετικά με τα οφέλη συμμετοχής στον Οργανισμό Επιστασίας Γης, που θα συσταθεί από το έργο το Πράσινο Ταμείο του Υπουργείου Περιβάλλοντος, καθώς και σχετικά με τις δυνατότητες και προοπτικές  καλλιέργειας επιλεγμένων τοπικών ποικιλιών στις αιμασιές που πρόκειται να ενταχθούν στο έργο. Η οργάνωση των συναντήσεων έγινε με τη βοήθεια του Δήμου Άνδρου.

Παρουσιάστηκε, από ειδικούς εισηγητές, ο σχεδιασμός σε ό,τι αφορά την συμβουλευτική υποστήριξη των αγροτών που θα συνεργαστούν με τον Οργανισμό. Συζητήθηκαν οι προοπτικές προώθησης  των αγροτικών προϊόντων που θα παράγονται από το έργο.  Προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας, τα οποία θα λάβουν πιστοποίηση ως προς τον τρόπο παραγωγής τους, που θα διασφαλίζει μειωμένο περιβαλλοντικό / κλιματικό αποτύπωμα και θα γίνεται με σεβασμό στην τοπική βιοποικιλότητα και στο μοναδικής αξίας νησιωτικό τοπίο. Σε συνεργασία με τοπικές επιχειρήσεις τα πιστοποιημένα προϊόντα θα προωθούνται στις αγορές της Άνδρου και των νησιών του Αιγαίου, προκειμένου να αξιοποιηθούν οι ευκαιρίες που δημιουργεί η υψηλή δημοφιλία και επισκεψιμότητα της ευρύτερης περιοχής.

Τις παρουσιάσεις έκαναν ο καθηγητής Θανάσης Κίζος από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ειδικός στην προώθηση τοπικών προϊόντων, και η ερευνήτρια του ΕΛΓΟ-Δήμητρα Δρ Φωτεινή Μυλωνά, ειδική στην επιλογή και πολλαπλασιασμό των τοπικών ποικιλιών.

Στις ερωτήσεις των ενδιαφερόμενων σχετικά με τον Οργανισμό Επιστασίας Γης απάντησε η κ. Βίκυ Κλεφτογιάννη, εκπρόσωπος του Πράσινου Ταμείου, ενώ στα θέματα επιλογής των χωραφιών που θα ενταχθούν στο έργο διαφωτιστικές υπήρξαν οι απαντήσεις του κ. Ισίδωρου Νικολάου, υπεύθυνου του έργου από πλευράς του Δήμου Άνδρου, και του Τάσου Δημαλέξη, διαχειριστή του έργου LIFE.

Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν τον Ιούλιο με ανοιχτές παρουσιάσεις στους οικισμούς Άρνης και Κοχύλου.