Δικτύωση του Έργου με το Πρόγραμμα δημιουργίας βιολογικού αμπελώνα στην Ανεμώτια Λέσβου στο πλαίσιο της Συμμετοχικής Επιστασίας Γης
Το “Πρόγραμμα αποκατάστασης υποβαθμισμένου εδάφους μέσω μετασχηματισμού του σε βιολογικό αμπελώνα για τη διάσωση γηγενών ποικιλιών” είναι ένα παράδειγμα επαναληψιμότητας και δυνατότητας μεταφοράς της προσέγγισης της Συμμετοχικής Επιστασίας Γης, στο πλαίσιο του έργου LIFE TERRACESCAPE. Το Πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο (Αρ. Απόφασης 216.5/2021), στο πλαίσιο του Χρηματοδοτικού Προγράμματος «Φυσικό περιβάλλον & καινοτόμες δράσεις 2021» Άξονας Προτεραιότητας 3: «Καινοτόμες δράσεις με τους πολίτες». Το Πρόγραμμα υλοποιείται στο χωριό Ανεμώτια της Λέσβου (Β. Αιγαίο) και εφαρμόζει τη προσέγγιση της Συμμετοχικής Επιστασίας Γης για την καλλιέργεια εγκαταλελειμμένων αμπελώνων.
Η πρώτη εκδήλωση του προγράμματος ήταν ένα τριήμερο βιωματικό εργαστήριο ξερολιθιάς και έλαβε χώρα στις 19-21 Νοεμβρίου 2021. Η συντονίστρια του έργου LIFE TERRACESCAPE, Θ. Πετανίδου, συμμετείχε ως προσκεκλημένη ομιλήτρια στην πρώτη εκδήλωση της Ανεμώτιας, παρουσιάζοντας, στη διάλεξή της με τίτλο «Από τις αιμασιές και τα σέτια στο έργο LIFE TERRACESCAPE», τους στόχους του έργου LIFE TERRACESCAPE, καθώς και την εμπειρία της από διάφορα σχολεία ξερολιθιάς, συμπεριλαμβανομένου και του 1ου Σχολείου Ξερολιθιάς της Άνδρου (6-13 Νοεμβρίου 2021).
Στις 16-17 Απριλίου 2022, η Υπεύθυνη Συμμετοχικής Επιστασίας Γης του έργου LIFE TERRACESCAPE, Β. Κλεφτογιάννη, επισκέφτηκε την Ανεμώτια για ανταλλαγή τεχνογνωσίας ανάμεσα στα δύο έργα και συμμετείχε στο Βιωματικό Εργαστήριο φύτευσης βιολογικού αμπελώνα, παρουσιάζοντας τον πρώτο Οργανισμό Συμμετοχικής Επιστασίας Γης στην Ελλάδα, υπό την αιγίδα του Πράσινου Ταμείου. Το Βιωματικό Εργαστήρι παρουσιάστηκε ζωντανά στην τηλεόραση από την ΕΡΤ και η Υπεύθυνη Συμμετοχικής Επιστασίας Γης μίλησε σχετικά.
Στις 1-2 Οκτωβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε διήμερο Βιωματικό Εργαστήρι στην Ανεμώτια για τον εμβολιασμό του βιολογικού αμπελώνα που φυτεύτηκε τον Απρίλιο.